یکی از مهم ترین مباحثی که در صنعت وجود دارد، مبحث ایجاد قطعات ورقکاری است که معمولاً با تهیه گسترده اولیه و تغیر شکل آن به روش های مختلف (رولکاری، خم کاری، پرس و ...) امکان پذیر است.
در این بین ایجاد گسترده اولیه به طور دقیق از روش های دستی امکان پذیر نیست و یا دست کم دشوار می نماید. چرا که این روش ها بر مبنای هندسه ترسیمی بوده و رسم دقیق نیاز به نقطه یابی بسیار دارد و از آنجا که انسان امروزی عادت کرده است کارهای تکراری و نیازمند به دقت خود را به موجود شریفی به نام رایانه بسپارد، این مقوله نیز از این قاعده مستثنی نمانده است.
این حقیر با تجربه اندکی که در صنعت در این موضوع داشته ام، روش های دستی را بسیار دشوار (یا بهتر بگوییم وقت گیر) دیده و خطاهای گران قیمتی را تجربه کرده ام، تا جایی که به روش های تجربی روی آورده بودم، بر آن شدم تا راهکار دقیق تری برای این مشکل بیابم. پس از چندی متوجه شدیم که نرم افزارهای امروزی به راحتی قادر به این کار بوده و از الگوریتم های نسبتاً دقیقی نیز برای این کار استفاده می کنند. CAD پس از استفاده از این نرم افزارها و دستیابی به دقت بیشتر و البته بسیار سریع تر، این ایده به نظرم آمد تا در همین راستا نوشته ای را تهیه و در دست علاقه مندان (مخصوصاً صنعت گران عرصه صنایع فلزی) قرار دهم.
اما این ایده به دلایل مختلف از جمله ضیق وقت، در بایگانی ذهنمان قرار گرفت تا امروز که خود را مدرس می بینم. بنابراین به خود گفتیم وقت تجیدد خاطرات دوران CATIA یکی از این نرم افزارهای پرقدرت به نام صنایع فلزی است، چه دوران دانشجویی و چه دوران کار در این صنعت. امیدواریم این نوشته مفید واقع افتد. (پیشگفتاری از مولف جزوه)
جزوه با فرمت PDF و مشتمل بر 53 صفحه، تایپ شده، به همراه تصاویر رنگی موضوعات مربوطه بوده و به راحتی بر روی گوشی های اندروید و کامپیوتر قابل استفاده می باشد.
جهت دانلود جزوه گسترش و برخورد احجام در محیط Generative Shape Design نرم افزار CATIA بر لینک زیر کلیک نمایید:
آموزش کتیا، جزوه آموزش گسترش و برخورد سطوح و احجام در محیط Generative Shape Design نرم افزار کتیا CATIA
در دو دهه گذشته، آنالیز مودال به دانشی فراگیر با هدف تعیین، بهبود و بهینه سازی مشخصات دینامیکی سازه های مهندسی تبدیل شده است. طراحی امروزی سازه های پیچیده مکانیکی، هوایی و ساختمانی به گونه ای است که علاوه بر مقاومت بالا بایستی دارای وزن کم و قابلیت انعطاف زیاد باشند. به عنوان مثال، در صنعت خودروسازی تلاش زیادی صرف کاهش وزن بدنه شده است. به منظور کم کردن اثرات اینرسی حین ماموریت در سازه های فضایی، مانند آنتن های ماهواره ای، کاهش وزنی در حد چند گرم نیز حائز اهمیت فراوان است. این نیازهای جدی در طراحی سازه های جدید، پتانسیل بروز ارتعاشات ناخواسته را در این سازه ها افزایش می دهد. از دیگر حقایق زندگی مدرن، تقاضای روزافزون برای سازه های ایمن و قابل اعتماد مطابق با ضوابط وضع شده توسط دولت ها و یا نیاز مشتری می باشد. مدل سازی کامپیوتری به تنهایی قادر به تعیین رفتار دینامیکی سازه نمی باشد، زیرا برخی خواص سازه مانند میرایی و یا خواص غیرخطی از قواعد معمول در مدل سازی پیروی نمی کنند. همچنین، اطلاعات فراتری برای مدل سازی به دلیل عدم قطعیت در شرایط مرزی، مورد نیاز می باشد. پیشرفت های اخیر در تکنیک های تجربی باعث تکامل مقوله مدل سازی با استفاده از خواص تجربی، شده است. بخش مهمی از این تلاش، پیشرفت های حاصل شده در آنالایزرهای تبدیل دیجیتال فوریه بوده است. تکنیک های تجربی توسط آنالیز مودال رشد و تقویت یافته و در مقابل، انگیزه ای قوی برای پیشرفت آنالیز مودال ایجاد کرده اند.
آنالیز مودال چیست؟
آنالیز مودال، فرآیند تعیین خواص ذاتی دینامیکی یک سیستم در قالب فرکانس های طبیعی، ضرایب میرایی و شکل مودها و به کارگیری آنها به منظور ایجاد مدلی ریاضی از رفتار دینامیکی سیستم می باشد. این مدل ریاضی به مدل مودال سیستم و اطلاعات مربوط به مشخصات آن، داده های مودال نامیده می شوند. آنالیز مودال، هر دو مبحث تئوری و تجربی را در بر می گیرد. آنالیز مودال تئوری، بر اساس یک مدل فیزیکی از سیستمی دینامیکی شامل خواص جرمی، سختی و میرایی می باشد. این خواص ممکن است به صورت معادلات دیفرانسیل پاره ای موجود باشند. به کمک تحلیل اجزای محدود مدرن می توان تقریباً هر سازه دینامیکی خطی را گسسته سازی کرد و در نتیجه به طور قابل ملاحظه ای قابلیت و میدان کاری آنالیز مودال تئوریک افزایش یافته است. امروزه آنالیز مودال تجربی کاربردهای گستردهای در تصحیح دینامیک سازهها، بهبود مدلهای تحلیلی، طراحی دینامیکی بهینه، کنترل ارتعاشات، عیبیابی و پایش سلامت سازهها در زمینههای مهندسی هوافضا، مکانیک و عمران پیدا کرده است. برای انجام آزمون مودال معمولاً سیستم مورد نظر به آزمایشگاه منتقل شده و پس از شبیهسازی شرایط مرزی با اعمال نیروهای تحریک ساخته شده و معین به ارتعاش واداشته میشود. سپس با استفاده از پاسخ و نیروی تحریک اندازهگیری شده توابع پاسخ فرکانسی محاسبه و از طریق روشهای مختلف آنالیز مودال، پارامترهای مودال سیستم شامل فرکانسهای طبیعی، نسبتهای میرایی و شکل مودها استخراج میشود...
جزوه آموزش آنالیز مودال پروفسور سعید ضیائی راد، جزوه ای جامع و بی نظیر از آموزش روش اجزای محدود و آنالیز مودال است که مشتمل بر 19 بخش، در 570 اسلاید، با فرمت Powerpoint و به ترتیب زیر گردآوری شده است:
بخش 1: مروری بر آنالیز مودال
بخش 2: تحلیل و تست مودال
بخش 3: تئوری آنالیز مودال سیستم یک درجه آزادی
بخش 4: سیستم نامیرا MDOF
بخش 5: آنالیز مودال سیستم های چند درجه آزادی نامیرا
بخش 6: سیستم MDOF با میرایی متناسب
بخش 7: سیستم MDOF با میرایی
بخش 8: آنالیز مودال سیستم های چند درجه آزادی میرا
بخش 9: شیوه های پیچیده آنالیز و تست مودال
بخش 10: ویژگی ها و ارائه MDOF FRF داده
بخش 11: تکنیک های اساسی اندازه گیری آنالیز و تست مودال
بخش 12: اندازه گیری تابع پاسخ فرکانسی
بخش 13: وارون کلی آنالیز و تست مودال
بخش 14: توابع حالت شاخص
بخش 15: روش های آنالیز مودال در حوزه فرکانسی
بخش 16: روش استخراج پارامتر مودال
بخش 17: مقایسه تست و آنالیز مودال
بخش 18: پردازش سیگنال های دیجیتال
بخش 19: برنامه ریزی آزمون
** توجه: علاوه بر جزوه آموزشی بالا، پروژه آنالیز مودال یک سیستم شش درجه آزادی در حوزه فرکانس با استفاده از نرم افزار MATLAB نیز جهت دانلود قرار داده شده است:
در این پروژه 20 صفحه ای، یک سیستم شش درجه آزادی که می تواند مدلی از یک وسیله نقلیه باشد، در حوزه فرکانس و به روش مودال تحلیل شده است. بعد از محاسبه ماتریس توابع پاسخ فرکانسی آن، بعضی از درایه های این ماتریس ها در مقیاس نیمه لگاریتمی رسم شده اند. همه موارد تحلیل با استفاده از نرم افزار MATLAB انجام شده است. تشکیل ماتریس های جرم و سختی سیستم، با استفاده از مفهوم درایه ای انجام شده است.
** توجه: علاوه بر جزوه آموزشی و پروژه بالا، 2 مقاله از پروفسور سعید ضیائی راد با عناوین زیر نیز جهت دانلود قرار داده شده است:
مقاله 1: طراحی و ساخت چکش تحریک به منظور ارزیابی دینامیکی تیرها و پل ها به کمک چکش طراحی شده مناسب
مقاله 2: مقایسه روش های رزونانس فازی و جداسازی فازی در تست ارتعاشات زمینی (GVT) سازه های هوایی
جهت دانلود جزوه آموزش جامع آنالیز مودال پروفسور سعید ضیائی راد + پروژه آنالیز مودال یک سیستم شش درجه آزادی در حوزه فرکانس با استفاده از نرم افزار MATLAB + دو مقاله، بر لینک زیر کلیک نمایید:
جزوه آموزش جامع آنالیز مودال پروفسور سعید ضیائی راد
نرم افزار پرونست (ProNest) یکی از مطرح ترین و قوی ترین نرم افزار های برش و نستینگ (Nesting) آمریکایی بوده که دارای قابلیت های بسیار فراوان می باشد. این نرم افزار یکی از محبوب ترین نرم افزارهای اپراتورهای CNC برش هواگاز و پلاسما، لیزر و واترجت می باشد.
برخی از قابلیت های این نرم افزار عبارتند از:
- پشتیبانی از برش هواگاز، پلاسما، لیزر و واترجت
- قابلیت پشتیبانی از کنترلرهای مختلف موجود در بازار
- دارای پست پروسسور (Post Proccessor) قوی برای خروجی های مختلف
- قابلیت چیدمان اتوماتیک (Auto Nesting) برای کاهش ضایعات
- انتخاب بهترین کسیر برای برش جهت افزایش سرعت تولید
- قابلیت مشترک سازی خطوط برش
- قابلیت تعریف الگوریتم هایی برای کاهش ضایعات، کاهش مصرف گاز و اکسیژن و افزایش سرعت تولید
با استفاده از نرم افزار ProNest این امکان را دارید که بهترین محصول را در کمترین زمان و با کمترین مقدار ضایعات برش دهید.
این نرم افزار، برای کسانی مفید است که با دستگاه برش CNC سروکار دارند. دستگاه برش CNC برای بریدن صفحات ورق به اشکال و قطعات دلخواه مورد استفاده قرار می گیرد و عمده مصرف آن در صنعت ساختمان و صنایع ماشین سازی سنگین است. دستگاه های برش CNC برای برش فلزات آهنی، از روش های مختلفی استفاده می کنند که متداول ترین آنها استفاده از هوابرش، پلاسما و واترجت است. چنانچه چیدمان قطعات مختلف روی ورق به طور دستی انجام شود، هم وقت زیادی می گیرد و هم اینکه ضایعات ورق بالا می رود. این نرم افزار، نقشه های قطعات که با فرمت dxf می باشند و تعداد لازم از هر کدام و همچنین ابعاد شیت ورق را گرفته و یک چیدمان آپتیمم (بهینه) را برای شما انجام می دهد تا کمترین ضایعات (پرت یا مواد دور ریز) را داشته باشید. سپس یک فایل خروجی با فرمت RGC را تولید می کند که توسط نرم افزارهای دستگاه برش CNC قابل استفاده است. این نرم افزار دارای قابلیتهای متعددی است که هر کدام می توانند به شما در سهولت این پروسه کمک نمایند...
*** لازم به ذکر است که علاوه بر فایل نصب نرم افزار Pronest، راهنمای نصب نرم افزار به زبان فارسی و همچنین جزوه آموزشی نرم افزار پرونست به زبان انگلیسی جهت دانلود قرار داده شده است.
جهت دانلود نرم افزار چیدمان اتوماتیک و بهینه سازی ورق جهت برش با پلاسما، CNC، هواگاز و واترجت ProNest V8 بر لینک زیر کلیک نمایید:
دانلود نرم افزار چیدمان اتوماتیک و بهینه سازی ورق جهت برش با پلاسما، CNC، هواگاز و واترجت ProNest